Протягом 13-17 листопада 2023 року доцент кафедри, докт. техн. наук, доцент Ірина Аблєєва взяла участь у дослідницько-інноваційному тижні у рамках програми MIRAI 2.0 (MIRAI 2.0 R&I Week). MIRAI 2.0 R&I Week дає унікальну можливість зміцнити співпрацю між Швецією та Японією в галузі досліджень, інновацій та освіти. Цей захід збирає разом дослідників, студентів і керівництво університетів з усіх 20 шведських і японських університетів-учасників MIRAI 2.0, а також агенції, що фінансують дослідження, і політиків. Цю подію організував Університет Умео (Швеція) та спонсорував скандинавсько-японський фонд Сасакави.

Ірина Аблєєва була співорганізатором воркшопу разом із двома колегами Карін Тондерскі, доцентом кафедри менеджменту та інженерії – Екологічні технології та управління, Факультет науки та інженерії, Лінчепінгський університет, Швеція; та Кадзуеї Ішіі, професор лабораторії стійких систем циклу інженерного факультету Університету Хоккайдо, Японія. Воркшоп був присвячений використанню дигестату для систем стійкого циклу вуглецю, азоту та фосфору. Під час семінару була дружня атмосфера та плідні спільні дискусії з обговоренням подальшої співпраці між учасниками.

Ірина Аблєєва проводить дослідження в напрямку якості анаеробного дигестату, валоризації дигестату та його застосування як біодобрива, ефекту накопичення вуглецю в ґрунті тощо. Сподіваємось на спільне грантове фінансування проєктів Сумського державного університету зі шведськими та японськими науковими установами.

17.11.2023

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.