Консорціум MSCA4Ukraine оголосив результати оцінювання та відбору учасників грантової програми. Фінансовання в рамках Програми ЄС ім. Марії Склодовської-Кюрі надається 124 науковцям з України для продовження своїх досліджень у 21 приймаючій країні. Стипендії були надані організаціям-заявникам з наступних країн: Австрія, Бельгія, Кіпр, Чеська Республіка, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Польща, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція та Фінляндія. Серед науковців, що отримали таку підтримку є доцент кафедри екології та природозахисних технологій Єлізавета Черниш. Вона отримала грантову підтримку для проведення постдокторських досліджень в Чеському університеті природничих наук м. Праги.

Станом на 11 листопада 2022 р. MSCA4Ukraine програма отримала понад 400 заявок з 28 країн, а ще 198 заявок було отримано до 25 листопада 2022 р. Заявки оцінювали майже 400 незалежних рецензентів з понад 25 країн світу з різних дисциплін на основі адаптованих критеріїв оцінки MSCA. Остаточні рішення приймав Відбірковий комітет, до складу якого входили визнані вчені з різних наукових галузей з країн-членів ЄС та асоційованих країн програми "Горизонт Європа", а також представники організацій, що мають досвід надання допомоги дослідникам, які перебувають у зоні ризику.

Тема майбутнього довгострокового наукового стажування д.т.н., доцента Єлізавети Черниш: «Фосфогіпс як мінеральна сировина для біопроцесів». Заплановані спільні дослідження фосфогіпсу як поживного ресурсу для мікробних асоціацій під час біоконверсії органічних відходів з отриманням зеленої енергії; розробка таксономічної класифікації та огляд метаболічних шляхів трансформації фосфогіпсу з використанням електронних баз даних KEGG, MetaCyc та EzTaxon; оцінювання властивостей отриманих органо-мінеральних композицій як добрива з використанням методичного підходу оцінювання життєвого циклу продуктів. Передбачається обмін досвідом з колегами шляхом спільної участі у семінарах, наукових дискусіях, обговоренні питань щодо перспективи розширення співробітництва, впровадження науково-дослідної роботи у частині масштабування процесу анаеробної сумісної обробки відходів на рівні виробництва.

Інформаційна довідка

Складовою Програми “Горизонт Європа” є “Дії Марії Склодовської-Кюрі” (Marie Skłodowska-Curie Actions). Мета конкурсів цього напряму – підтримка мобільності персоналу установ у межах здійснення спільної науково-дослідної або інноваційної діяльності, а також стимулювання співробітництва в різних секторах (державному і приватному) між освітніми (академічними) та неакадемічними установами різних країн світу. Єврокомісія офіційно оголосила про запуск плану MSCA4Ukraine у рамках програми «Дії Марії Склодовської-Кюрі». Його мета – допомогти науковцям з України продовжити їхню роботу в академічних або неакадемічних організаціях Європи. Цей план також дасть їм змогу згодом поновити роботу в Україні задля відбудови науково-інноваційного потенціалу країни.

27.02.2023

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.