Аспіранти кафедри екології та природозахисних технологій Сергій Луценко та Ілона Янченко (наук. керівник – к.т.н. Ірина Аблєєва) у межах реалізації гранту «Проведення короткострокових досліджень на базі біогазової лабораторії Біоенергетичної асоціації України» згідно з проектом «Міжвузівське співробітництво як інструмент підвищення якості відібраних університетів України», що фінансується Чеським урядом (за співпраці з Чеським університетом природничих наук, м. Прага), 8 листопада 2021 року здійснили поїздку до біогазової лабораторії Біоенергетичної асоціації України – БАУ (м. Київ).

Метою цього візиту було ознайомлення з технічними можливостями біогазової лабораторії БАУ, обмін досвідом та спільними ідеями щодо застосування дигестату в якості органічного чи органо-мінерального добрива. Під час зустрічі аспіранти виступили з презентацією щодо стану впровадження біогазових технологій в Україні, технологіями зневоднення дигестату та одержання з нього добрива.

У свою чергу, голова правління Біоенергетичної асоціації України, д.т.н. Георгій Георгійович Гелетуха та старший консультант Науково-технічного центру «Біомаса» к.т.н. Кучерук Петро Петрович провели екскурсію та продемонстрували роботу біогазової лабораторії, що працює на базі центру. Окремо під час зустрічі приділялась увага подальшому поводженню з дигестатом – відходом біогазової установки. Було зазначено перспективність, екологічну та економічну доцільність використання його як органічного добрива.

Результатом зустрічі стала домовленість про майбутню співпрацю та спільні дослідження. Бажаємо наукових успіхів нашим молодим вченим!

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.