В Господарському суді відбувся круглий стіл за темою:  «Судова практика в екологічних спорах щодо захисту довкілля: проблеми та перспективи». Участь у заході взяли судді, представники контролюючих органів та органів місцевого самоврядування, громадських організацій екологічного спрямування, представники кафедри екології та природозахисних технологій Сумського державного університету - доцент Інна Трунова та старший викладач Ірина Васькіна.

Відкриваючи круглий стіл, голова Господарського суду Сумської області Євгенія Жерьобкіна зазначила, що причиною виникнення спорів зазначеної категорії є порушення суб’єктами господарювання вимог природоохоронного законодавства: охорони атмосферного повітря, збереження, використання вод, відтворення водних ресурсів, охорони, вод від забруднення, володіння, користування та розпоряджання лісами, забезпечення їх охорони та відтворення. До суду з позовом про стягнення завданої шкоди довкіллю зверталися спеціально уповноважені органи державного управління у галузі охорони навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів. Прокурор брав участь у судових засіданнях в більшості розглянутих справ.

Заступник голови суду Василь Яковенко повідомив, що відповідачами у цих справах були переважно великі підприємства Сумщини: ПАТ «Сумихімпром», Буриньский елеватор, Сумирибгосп, Сумський облавтодор, місцеві водрканали та лісгоспи, де сума штрафних санкцій сягала від сотень тисяч до кількох мільйонів гривень.

На засіданні круглого столу присутні представники контролюючих органів зазначили, що проблеми виникають і в тому, що законодавство не оновлювалось із 2014 року.  Через це  не можливо використати адаптовану до сучасних вимог методику коефіцієнтів штрафів за небезпечні відходи. Учасники круглого столу зауважили, що мають набрати чинності відповідні закони аби зміцнити судову практику у цій сфері.

Представники обласної державної адміністрації повідомили про те, що в області є загроза потрапляння пестицидів до відкритих колодязів покинутих водонапірних веж, які не законсервовані, як того вимагають технічні вимоги. За словами заступника департаменту захисту довкілля та енергетики Сумської облдержадміністрації Ірини Кашпур серед екологічно небезпечних об’єктів низка водоканалів Сумщини, ПАТ «Сумихімпром», ДП «Сток – СЕРВІС» приватного підприємства «Еліпс» м.Ромни. Штрафи, які стягнуті із підприємств за забруднення навколишнього середовища, йдуть на подолання наслідків заподіяної шкоди, а також на фінансування природоохоронних заходів.

Під час розгляду вказаних справ судді напрацювали певні підходи до їх вирішення, сформулювали відповідні правові позиції щодо застосування норм права, які регулюють такі правовідносини й певною мірою попереджають виникнення порушення екологічного законодавства  у майбутньому.

Учасники круглого столу вислухали позицію одне одного, більш чітко зрозуміли в яких умовах працюють, які проблеми та ризики існують при підготовці та розгляді судових справ щодо захисту довкілля.

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.