26 травня 2023 року на засіданні експертної ради роботодавців за спеціальністю 101 Екологія разом з членами робочої проектної групи обговорювали перегляд освітньо-професійної програми та навчального плану за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти "Екологія та охорона навколишнього середовища" на 2023 рік прийому для усунення зауважень, висловлених галузевою експертною радою під час проходження акредитації.

Гарант освітньої програми «Екологія та охорона навколишнього середовища» д.т.н., доц. Аблєєва Ірина зазначила, що попередньо на засіданні робочої проектної групи освітньої програми «Екологія та охорона навколишнього середовища» обговорено ряд змін до ОПП та навчального плану для 2023 р.п. Зміни стосуються збалансування аудиторного навантаження між окремими освітніми компонентами, встановлення оптимальної кількості іспитів у межах семестрових сесійних тижнів, перегляд навантаження на здобувачів у 8 семестрі під час підготовки кваліфікаційної роботи бакалавра. Окрема увага звернулася щодо уточнення формулювань додаткових програмних результатів навчання та фахових компетентностей, визначених за освітньою програмою, та уточнення матриць відповідності в ОПП.

Присутні на засіданні роботодавці: Вакарчук О. В. – заступник начальника РОВР у Сумській області; Дудченко Г. І. – в.о. директора Природного заповідника «Михайлівська цілина»; Кашпур І. В. – директор Департаменту захисту довкілля та енергетики Сумської ОДА та Литвин В. М. – заступник начальника відділу державного екологічного нагляду (контролю) водних ресурсів ДЕІ у Сумській області, долучилися до жвавого обговорення змін в освітній програмі та навчальному плані. Їх слушні зауваження та рекомендації були враховані, зокрема при розподілі іспитів за освітніми компонентами, забезпеченні структурно-логічних зв’язків між окремими ОК.

Крім того, обговорили питання щодо викладання практичних занять за дисципліною «Екологічне інспектування» на базі філії кафедри в Державній екологічній інспекції в Сумській області; проведення лабораторних робіт з дисципліни «Гідрологія та гідробіологія» на базі філії кафедри Регіонального офісу водних ресурсів Сумської області, а також варіанти проходження студентами 2 курсу практики виробничої 1 влітку 2023 року.

Вдячні нашим роботодавцям за жвавий інтерес до вдосконалення освітньої програми «Екологія та охорона навколишнього середовища» та готовність до продовження багаторічної співпраці.

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.