Наслідки війни доторкнулися всіх сфер життя українського суспільства. Серед них є трудова сфера, зокрема агропромислова галузь, яка має значні ризики з точки зору безпеки праці на робочих місцях працівників підприємств.

28 березня 2023 року на базі кафедри екології та природозахисних технологій факультету ТеСЕТ СумДУ спільно зі старшим викладачем, к.т.н. Вірою ФАЛЬКО у рамках вивчення дисципліни «Охорона праці та безпека життєдіяльності» для студентів-бакалаврів спеціальностей «Екологія» та «Технології захисту навколишнього середовища» за участю Андрія АНДРЄЄВА – головного державного інспектора управління відбулась веб-конференція на тему «Безпека праці під час весняно-польових робіт на агропідприємствах Сумщини». Лекція проводилася в онлайн форматі на платформі Google Meet.

Експерт проаналізував причини аварій та нещасних випадків на робочих місцях, надав статистичні дані про поранення, які отримали працівники внаслідок протиправних дій країни-агресора, таких як бомбардування, ракетні та артилерійські обстріли, мінування територій та приміщень. Він пояснив процедуру спрощеного розслідування нещасних випадків, яка дозволяє швидко проводити розслідування та забезпечити належний соціальний захист потерпілих. Особливу увагу було приділено відповідальності роботодавців за своєчасне надання інформації щодо нещасних випадків та попередження прихованого травматизму.

Нагадав майбутнім працівникам про необхідність дотримуватися законодавчих та нормативно-правових вимог з охорони праці та гігієни. Він зазначив, що слід регулярно проходити навчання та інструктажі з питань охорони праці, а також проходити медичні огляди працівників. Експерт також підкреслив важливість дотримання загальних вимог та правил безпеки під час використання виробничого обладнання та забезпечення працівників необхідними засобами індивідуального захисту, такими як спецодяг і спецвзуття. Крім того, нагадав про необхідність надання першої допомоги потерпілим в разі нещасних випадків.

30 березня у рамках вивчення дисципліни «Охорона праці та безпека життєдіяльності» заступник начальника відділу з питань праці управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці Оксана ЧЕРНИШОВА провела лекцію на тему «Правила оформлення трудових відносин. Запобігання трудовій експлуатації» для студентів факультету ЕЛІТ.

Учасники веб-конференції були проінформовані про наслідки незадекларованої праці, приділено увагу перевагам легального зайняття, оформленню трудових договорів з роботодавцями та викладено ризики, пов'язані з примусовою працею. Були надані рекомендації щодо безпечного пошуку роботи, а студентам були дані відповіді на актуальні питання щодо трудової зайнятості.

Джерело: https://sumy.dsp.gov.ua/news/vdoskonaliuiemo-znannia-studentiv-sumskoho-derzhavnoho-universytetu-z-dystsypliny-okhorona-pratsi/

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.