Незнайомі та важкі шляхи на своєму початку лякають. Але попри багато питань та проблем громади Сумщини, а саме Конотопського та Роменського районів зібралися вчора, щоб почати свій шлях зі створення принципово нової системи управління відходами у своїх громадах.

Початок шляху розпочато ще з 2019 року з розроблення Регіонального плану управління відходами у Сумській області до 2030 року ( далі – РПУВ), який було затверджено розпорядженням голови Сумської обласної державної адміністрації – керівника обласної військової адміністрації у 2022 році.

Що таке РПУВ? Це документ який визначає головні напрями створення ефективної, дієвої та рентабельної системи управління відходами у відповідності до ієрархії пріоритетів поводження з відходами, максимального зменшення їх захоронення на полігонах та збільшення обсягів перероблення при економічно доступному варіанті. Відповідно до цього документу територія нашої області поділена на три зони оптимального охоплення щодо управління відходами: Сумський, Конотопсько-Роменський та Шосткинський кластери. Такий поділ базується на засадах Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року та методичних рекомендацій з розроблення регіональних планів управління відходами.

Для створення ефективної, дієвої та рентабельної системи управління відходами створено робочі групи у межах запропонованих кластерів. Директором Департаменту захисту довкілля та енергетики Сумської обласної державної адміністрації Іриною КАШПУР презентовано РПУВ у розрізі Конотопсько - Роменського кластеру.

Керівник наукового центру прикладних екологічних досліджень Сумського державного університету Дмитро ЛАЗНЕНКО поділився досвідом з розроблення місцевих планів управління відходами іншими територіальними громадами України та проблемами, які найчастіше виникають при цьому. У ході зустрічі представники громад ознайомились з концептуальними принципами створення інфраструктури управління відходами в межах підкластерів кластеру.

Позитивним стартом реалізації заходів Регіонального плану управління відходами у Сумській області до 2030 року, у межах Конотопсько-Роменського кластеру, стало підписання головами Конотопської та Роменської територіальних громад Меморандуму про намір спільної реалізації проєкту поводження з відходами у громадах. Надалі такі зустрічі заплановано з громадами Сумського та Шосткинського кластеру.

Джерело

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.