16 лютого 2023 року за запрошенням доц. Ірини Аблєєвої відбулася відкрита онлайн-лекція зарубіжної лекторки доц. Карін Тондерські (Університет Лінчепингу, Швеція) на тему «Роль водно-болотних угідь у біогеохімічних циклах елементів: вплив сільського господарства», присвячена Міжнародному дню водно-болотних угідь. Ключовою аудиторією виступили здобувачі ОП 101 «Екологія та охорона навколишнього середовища» та 183 «Технології захисту навколишнього середовища» першого та другого курсів. Обрана тематика лекції забезпечила її міждисциплінарність у розрізі освітніх компонентів «Загальна екологія (та неоекологія)» (екосистеми водно-болотних угідь та біогеохімічні цикли), «Гідрологія та гідробіологія» (гідрологічний та гідробіологічний режими об’єктів) та «Ландшафтознавство» (ландшафти водно-болотних угідь).

Карін Тондерські займається вивченням використання та повторного використання поживних речовин і води в стійкому суспільстві, а також ролі водно-болотних угідь для очищення стічних вод, вилучення фосфору та нітрогену. Крім того, її дослідження пов'язані з процесами виробництва біогазу, застосування дигестату для сільського господарства.

Практика залучення Карін Тондерські до навчального процесу була вперше, але інтерактивна лекція-дискусія викликала жвавий інтерес серед здобувачів, ряд запитань та коментарів. Студенти цікавилися що може зробити людина у повсякденному житті, щоб зменшити вміст фосфору та нітрогену у стічних водах? Чи можуть повністю зникнути болота? Які заходи потрібно вжити для збереження та відновлення водно-болотних угідь? Крім того, студенти дізналися, що водно-болотні угіддя, створені для очищення стічних вод від фосфору та нітрогену, відрізняються за фізико-хімічними параметрами та біологічними процесами, що протікають у них.

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.