24 листопада відбулася відкрита онлайн-лекція запрошеного зарубіжного лектора проф. Алекса Енріха Праста (Університет Лінчепингу, Швеція) на тему «Динаміка CH4 та N2O в Амазонському басейні». Ключовою аудиторією виступили здобувачі ОП 101 «Екологія та охорона навколишнього середовища» та 183 «Технології захисту навколишнього середовища» першого та другого курсів. Обрана тематика лекції забезпечила її міждисциплінарність у розрізі освітніх компонентів «Загальна екологія (та неоекологія)», «Ґрунтознавство» та «Гідрологія та гідробіологія».

З Алексом Прастом ми співпрацюємо, починаючи з 2019 року, за цей період підписано Меморандум про взаєморозуміння (червень 2021 року), а з січня 2022 року розпочинається реалізація спільного гранту STINT, що фінансується шведським урядом. Алекс Праст проводить дослідження за двома основними напрямами, перший з яких стосується вивчення впливу зміни клімату на біогеохімічні процеси (біологічний напрям) в Амазонському регіоні. Другий напрям пов'язаний з процесами виробництва біогазу, інтенсифікація цього процесу, дослідження екологічної безпеки та якості дигестату для застосування його як біодобрива.

Практика залучення Алекса Праста до навчального процесу була вперше, але викликала жвавий інтерес серед студентів, ряд запитань та коментарів. Студенти цікавилися чи можна проводити подібні дослідження в Україні та яке обладнання нам для цього потрібне.

Сподіваємося на подальшу успішну співпрацю з шведським колегою як на науковій сфері, так і в освітньому процесі!

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.