19-20 листопада старший викладач кафедри екології та природозахисних технологій СумДУ, к.т.н. Ірина Аблєєва взяла участь у Міжнародній конференції з розвитку інноваційних технологічних тенденцій в інженерії BIOscience NITTE-BIO-2021, організованій кафедрою біотехнологічної інженерії Технологічного інституту NMAM (Нітте, Карнатака, Індія).

Ця конференція є платформою для обміну знаннями з різних галузей біотехнологій та мала на меті об’єднати дослідників, науковців, інженерів та студентів для забезпечення міжнародного форуму для поширення оригінальних результатів досліджень. На конференції були представлені три паралельні сесії, такі як Ензимна технологія/проектування біопроцесів та інженерія; Біоремедіація та біопаливо; Біоінформатика та чотири ключові лекції на актуальні тематики в галузі біотехнологій.

Ірина Аблєєва виступила з доповіддю на тему «Бактеріальний консорціум для очищення нафтозабруднених ґрунтів: потужність електронних біоінформаційних баз» на основі поданої статті у співавторстві: завідувач кафедри, проф., д.т.н. Леонід Пляцук, іноземний колега зі Шведського університету сільськогосподарських наук (кафедра молекулярних наук, блок мікробіології) доктор філософії Тонг Лію та двоє аспірантів Ірина Бережна та Ілона Янченко. Ірина Аблєєва представила результати моделювання консорціуму з 8 штамів нафтодеструктивних бактерій, здатних до біоаугментації на основі реакційного модуля для деградації ароматичних сполук, з використанням баз даних KEGG та IslandViewer 4.

За результатами конференції вийде збірник, а відібрані статті будуть опубліковані в журналах, які індексуються міжнародними наукометричними базами даних Environmental Science and Pollution Research та Current Research in Biotechnology.

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.