Аспіранти кафедри екології та природоохоронних технологій Ірина Бережна, Дмитрій Бережний, Сергій Луценко та Ілона Янченко на чолі з науковим керівником к.т.н., ст. викл. Іриною Аблєєвою у листопаді 2020 року здобули підтримку грантового проекту співпраці молодих науковців та студентів, що фінансується Чеським урядом та спрямований на міжвузівське співробітництво. Проект схвалений доктором Хінеком Рубіком з Чеського університету природничих наук м. Праги (Чехія), який виступає дним із наших іноземних стейкходерів серед представників академічної спільноти.


Тематика проекту повʼязана з проведенням короткострокових досліджень на базі біогазової лабораторії Біоенергетичної асоціації України. Заплановано проведення теоертичних досліджень з метою досягенення співпраці між державним та аграрним сектором України в частині використання дигестату, ферментованого органічного залишку що утворється після анаеробного зброджування в біогазовій установці, в якості добрива.


Основними завданнями проекту є: визначення екологічної якості дигестату; встановлення оптимальних технологій зневоднення дигестату; зменшення витрат на зберігання та транспортування дигестату. Для досягнення поставлених цілей заплановані такі види діяльності: поїздка до біогазової лабораторії Біоенергетичної асоціації України; проведення досліджень для визначення екологічної якості дигестату; удосконалення існуючої технології обробки твердої фракції дигестату та теоретичне обґрунтування отриманих результатів.

Такі дослідження є актуальними у розрізі продовження досліджень з шведськими колегами з Університету Лінчепінгу на тему «Дигестат як біодобриво: стійкий шлях підвищення глобального вмісту C у ґрунті. Перехід до сталого сільськогосподарського виробництва в Україні шляхом впровадження біоенергетичних розчинів (використання дигестату)».

Бажаємо наукових звершень дослідній групі та подальшої розбудови українсько-чеського співробітництва.

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.