Аспірантка кафедри екології та природозахисних технологій СумДУ Вікторія Чубур разом із колегами з Національного  технічного  університету «Дніпровська політехніка», Національного університету біоресурсів і природокористування України та Львівського державного університету безпеки взяла участь у науковому стажуванні, що відбувалося в Технічному університеті «Фрайберзька гірнича  академія» (м. Фрайберг, Німеччина) упродовж місяця з 20 вересня по 20 жовтня 2021 року, у рамках програми DAAD «Ecomining: Development of Integrated PhD Program for Sustainable Mining & Environmental Activities». Даний захід з міжнародної академічної мобільності був запланований в індивідуальному плані аспірантки Чубур В.С. 

Основною метою стажування була робота над своїм дисертаційним дослідженням, навчання новим методикам та безпосередня робота в лабораторіях університету.

Візит розпочався із зустрічі з координатором проекту DAAD, професором Інституту біологічних наук Технічного університету «ФГА» Германом Хайльмайєром, на якій обговорили план роботи аспірантів в німецькому університеті. Вікторія Чубур була закріплена для роботи за двома напрямами:

  • Аналіз зразків шляхом мікрохвильового індукованого спалювання з подальшим вимірюванням методом індуктивно-плазмової мас-спектрометрії (ICP-MS). Дослідження координував Олівер Віша, доктор Інституту біологічних наук Технічного університету «ФГА»
  • Експериментальні дослідження процесу анаеробного зброджування з ко-субстратом фосфогіпсу в біогазовій лабораторії університету, які координував Ерік Ферхау, науковий асистент Інституту теплотехніки та термодинаміки Технічного університету «ФГА»

Протягом місяця стажувань учасник мали змогу  брати участь в воркшопах, на яких вивчали нові методики аналізу та польових виїздах на територію гірничодобувної рекультивації, на біогазові установки сільськогосподарського кооперативу «Бергланд», тощо. Окрім того, стажування протягом місяця дало можливість ближче познайомитися з культурою Німеччини, столицею та старими містами країни.

У підсумку, візит дав змогу аспірантці практично попрацювати над дисертаційним дослідженням, обговорити актуальні тематики з колегами з Німеччини та різних університетів України, а також отримати нові можливості майбутньої наукової співпраці.

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.