18 червня студенти групи ТС-91 кафедри екології та природозахисних технологій СумДУ разом з викладачами Шевченко Сергієм Миколайовичем та Бурлою Оксаною Анатоліївною відправилися на польову практику. Третьою локацією були обрані водозабірні споруди поверхневих вод Пришибського водозабору КП "Міськводоканал" СМР м. Суми. Студенти ознайомилися з процесом відбору підземних вод, побачили водоприймачі берегового та руслового типу, скуштували воду. Все було цікаво та пізнавально, майбутні фахівці-екологи отримали багато корисної інформації. Раніше студенті відвідали очисні споруди міста Суми та дендропарк у місті Тростянець.

Водозабірні споруди поверхневих вод ділять на водоприймачі берегового типу, що розташовані на схилі і відкачують воду насосами через всмоктуючі труби безпосередньо з русла, і водоприймачі руслового типу, які складаються з приймального оголовка в руслі річки, звідки вода по лініях надходить в береговий колодязь і далі відкачується насосом.

Для відбору підземних вод використовують водозабірні споруди вертикальні (свердловини, шахтні колодязі), горизонтальні (траншейні і трубчасті, галереї, штольні, комбінації штолень та шахтних колодязів). Найбільш поширені водозабірні споруди – це бурові свердловини, які застосовують для забору підземних вод в різних умовах.

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.