Упродовж тижня з 29 червня по 3 липня 2021 року доцент кафедри екології та природозахисних технологій СумДУ, д-р.т.н. Єлізавета Черниш та аспірантка кафедри Вікторія Чубур перебували у відрядженні в Дніпровському державному аграрно-економічному університеті в рамках реалізації проєкту «Fertigation of Pepper with Digestate Liquid Fraction Using Drip Irrigation and Shading Mesh» грантової програми для мультидисциплінарних дослідних груп від платформи AgriSciences, до якої увійшли дослідники із Сумського державного університету, Дніпровського державного аграрно-економічного університету і Чеського природничого університету в Празі.


У рамках виконання проєкту було заплановано робочу зустріч-знайомство групи в ДДАЕУ та виїзд на науково-дослідну станцію Покрова для обговорення поточних даних, отриманих у результаті польових експериментів.


Візит розпочався зі знайомства, представник ДДАЕУ доктор с.-г. наук, професор Харитонов Микола Миколайович ознайомив наших колег із СумДУ з методичним та лабораторним забезпеченням Агрономічного факультету та відбулося знайомство з кафедрою екології ДДАЕУ. Представники робочих груп лабораторій ознайомили з поточними дослідженнями та робочим дослідним обладнанням.


Єлізавета Черниш та Вікторія Чубур провели ознайомчий семінар із напрямками роботи кафедри екології та природозахисних технологій та Сумським державним університетом загалом, також був презентований Міжнародний інноваційно-прикладний центр «Водна Артерія», який створений на базі кафедри. Після презентації відбулося обговорення подальших планів та напрямків співпраці університетів за тематиками мультидисціплінарних досліджень із представниками кафедр загального землеробства та ґрунтознавства, кафедри агрохімії та кафедри хімії.


Окрім того, колеги з ДДАЕУ підготували чудову програму знайомства з містом, історією та поточними проблемами урбоекосистеми м. Дніпро. Тематичне обговорення стану водних систем України відбулося у формі практичного дослідження стану річки Дніпро в процесі міні сплаву на каяках.


Одним з основних видів проведеної роботи був виїзд на науково-дослідний стаціонар із сільськогосподарської рекультивації земель, який створений на порушених землях Запорізького марганцевого кар’єру. Бабенко Михайло, керівник навчально-дослідної станції рекультивації, ознайомив робочу групу з закладеними експериментами на території.

  • Дослідження впливу різних концентрацій (0-20; 20-40; 40-50) осаду стічних вод та дигістату, у якості меліоранту малопродуктивних глинистих ґрунтів на ріст:

- енергетичних культур: світчграс, міскантус та сорго цукрове сорту Зубр (свіжозакладені досліди та досліди, що аналізуються протягом 5 років).

- енергетичної культури-дерева павловнії (деревина може використовуватися як в енергетичних цілях так і в якості ділової деревини, а листя містить каротин, що може бути перспективним для використання в  біотехнологічних процесах для виготовлення кормових гранул із каратином)

- силосних культур: кукурудзи та соняшника,

  • Дослідження використання дигістату в якості органічного добрива для вирощування перцю сортів Моноліт F1 та Турмалін F1 методом крапельного зрошення розведеним рідким дигістатом 1/10, з затримкою леткого аміаку сіткою на частині дослідної території.

 


У підсумку, візит дав змогу ознайомитися ближче з дослідженнями та напрацюваннями кафедр університетів СумДУ та ДДАЕУ, для розвитку подальшої співпраці та проведення спільних досліджень.

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.