Починаючи з 1997 р., 2 лютого відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь (World Wetlands Day). В цей день проводяться екологічні заходи, що покликані звернути увагу громадськості й урядів різних країн світу на цінність водно-болотних угідь задля підтримки стійкого розвитку нашої планети.

Водно-болотні угіддя зменшують вплив повеней, підтримують існування рідкісних видів рослин, звірів, птахів, є регулятором клімату, протидіючи накопиченню СО2 в атмосфері і відповідно парниковому ефекту. Однією з важливих якостей боліт є збирання та накопичення дощової та талої води, що підтримує живлення поверхневих водотоків. В той же час деградація таких екосистем та їх зникнення мають глобальний характер.


Конвенція про водно-болотні угіддя (Convention on Wetlands), вперше була підписана 2 лютого 1971 в місті Рамсаре (Іран) і з тих пір носить назву Рамсарської конвенції (Ramsar Convention).

На сьогодяшній день 168 країн, в їх числі й Україна, є підписантами Рамсарської конвенції.

На території України існує 39 водно-болотних угідь, офіційно визнаних Рамсарською конвенцією, загальною площею 786 321 гектар. Найбільш відомими є Дністровський лиман, заплава Дунаю, озера Сиваш, Синевир, Шацькі озера. Ще 13 угідь погоджені розпорядженнями Кабміну України до внесення до Міжнародного переліку водно-болотних угідь, а 17 (в тому числ 4 – на території Сумської області) є перспективними для внесення в Перелік.

Дізнатися про мету Рамсарської Конвенції та ознайомитися із водно-болотними угіддями Сумщини ви можете у нашій презентації (завантажити).

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.