Доцент кафедри екології та природозахисних технологій, доктор технічних наук Єлізавета Черниш взяла участь в Лісабонських зустрічах за міжнародним проектом "Phosphogypsum Processing to Critical Raw Materials" (PG2CRM), спрямованого на вивчення потенціалу комплексного використання фосфогіпсу з одночасним вирішенням екологічних проблем. Заходи відбувалися 18-20 березня 2024 року на базі Науково-технічної школи NOVA (Університет NOVA в Лісабоні, Португалія).

Під час зустрічей Єлізавета Черниш представила результати досліджень, які стосуються теми "Фосфогіпс як мінеральний ресурс для біопроцесів" в межах постдокторської стипендії ім. Марії Склодовської-Кюрі (MSCA-PF). Слід зазначити, що фінансова підтримка була надана в рамках проекту MSCA4Ukraine, який фінансується Європейським Союзом. Було обговорено можливості співпраці та поширення результатів цього проекту щодо використання фосфогіпсу в біологічному виробництві.

Важливим результатом якого є включення напряму досліджень фосфогіпсових відвалів в Україні до спільної дослідницької мережі на рівні ЄС по фосфогіпсу. Д-р Нільс Ханеклаус (Фрайберзький гірничо-технічний університет, Німеччина) представив прогрес проекту PG2CRM, а на порядку денному було представлено оновлення різних робочих пакетів. Професор Ессаїд Білал, д-р Хаджар Бельфкіх (Гірнича школа Сент-Етьєна, Франція) та д-р Катажина Кегель (Інститут ядерної хімії та технології, Польща) представили результати аналізів та характеристики фосфогіпсу із різних регіонів світу.

Учасники активно обговорювали нещодавно отримані дані, вміст радіонуклідів у фосфогіпсі з різних місцезнаходжень і методи вилучення рідкісноземельних елементів для комерційного застосування. Значна увага була приділена робочій групі з оцінки стану навколишнього середовища, що включає оцінку екологічних і токсикологічних ризиків, пов'язаних з побічними і супутніми продуктами різних напрямків переробки фосфогіпсу, а також аналіз життєвого циклу і кількісну оцінку впливу.

Доцент Софія Барбоза (Лісабонський університет NOVA) представила аудиторії результати мікрорентгенофлуоресцентного аналізу, продемонструвавши кореляції у виявленні елементів у мікрометричному масштабі. Крім того, колеги з Лісабонського університету NOVA організували екскурсію до Лабораторії приладобудування, біомедичної інженерії та радіаційної фізики, де Софія Пессанья продемонструвала обладнання, яке використовується для аналізу зразків фосфогіпсу. Серед цього обладнання був мікрорентгенівський флуоресцентний спектрометр M4 TORNADO та техніка раманівської спектроскопії з використанням конфокального спектрометра Horiba-Jobin Yvon XploRA.

Останній день дискусій був присвячений відкритому діалогу щодо подальших проектів і спільних публікацій, підкреслюючи спільний характер роботи. Зустрічі PG2CRM стали платформою для міждисциплінарного обміну та прогресу у використанні потенціалу фосфогіпсу при забезпеченні екологічної стійкості.

28.03.2024

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.