Протягом листопада-грудня 2023 р. доценти кафедри екології та природозахисних технологій доктор технічних наук, доцент Ірина Аблєєва та кандидат технічних наук, доцент Роман Васькін взяли участь у тренінг-курсах з підвищення кваліфікації працівників у секторі біоенергетики у межах проєкту ЄБРР/GEF «Програма управління знаннями для розвитку сталої біоенергетики». Виконавцем проєкту є НТЦ "Біомаса".

Метою проєкту є покращення доступу українських компаній біоенергетичного сектору, університетів до сучасних знань, практичного досвіду та інновацій шляхом запровадження високоякісної програми управління знаннями, яка підвищить ефективність, конкурентоспроможність та сталість біоенергетичного сектору.

Навчання проходило за чотирма тематичними блоками: Виробництво біогазу та біометану, Використання біомаси для виробництва теплової енергії та комбінованого виробництва теплової і електричної енергії, Створення та функціонування ефективних ланцюжків вартості у біоенергетиці, зокрема питання логістики біомаси, Загальні питання розвитку сектору біоенергетики. Одержані знання є корисними як для проведення наукових дослідження, визначення перспективних тематик, так і для розвитку біогазової мережі в Україні.

Варто відзначити, що на кафедрі екології та природозахисних технологій створено та розвинено науковий напрям у галузі біоенергетики, зокрема на базі Лабораторії біогазових технологій проводяться досліження щодо інтенсифікації виробництва біогазу, використання дигестату як біодобрива та відновлення ґрунтів. Крім того, викладачі кафедри (д.т.н. Єлізавета Черниш, д.т.н. Ірина Аблєєва, к.т.н. Роман Васькін, к.т.н. Ірина Васькіна) мають розвинену співпрацю та проводять спільні дослідження у цій галузі із закордонними університетами Чехії, Швеції та Польщі.

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.