Протягом 7-8 грудня 2023 р. доцент кафедри, доктор технічних наук, доцент Ірина Аблєєва взяла участь у зимовій конференції Центру дослідницьких біогазових рішень (BSRC) (Лінчепінг, Швеція). Центр дослідницьких біогазових рішень – це національний центр компетенції, який має на меті створити потужні національні компетенції, що ведуть до промислово та соціально мотивованих досліджень і розробки біогазових рішень. Центр адмініструється Лінчепінгським університетом, де Ірина Аблєєва зараз проводить наукові дослідження як запрошений дослідник.

BSRC щорічно організовує чотири дослідницькі тижні та дві конференції (літню та зимову) для обміну знаннями та досвідом між промисловістю, академічними колами та зацікавленими сторонами. Цього року зимова конференція мала чотири сесії: «Біометан і водень – конкуренція та синергія», «Як регіони можуть включити роль біогазових рішень у свої стратегії та цілі, пов’язані зі сталим розвитком?», «Скільки біомаси та біогазу ми можемо виробити? І що б це означало?» та «Розвиток бізнесу та політики для майбутніх ринків і використання біометану в Європі». Отриманий досвід європейських країн необхідно впровадити і в Україні для розвитку біогазового сектору.

Крім того, у перший день конференції відбулася стендова сесія, на якій Ірина Аблєєва виступила зі стендовою доповіддю на тему «Вплив субстрату на характеристики органічної речовини дигестату з великомасштабних біогазових реакторів». Це дослідження проводиться спільно зі шведськими колегами з Лінчепінгського університету.

Ірина Аблєєва проводить дослідження в напрямку якості анаеробного дигестату, валоризації дигестату та його застосування як біодобрива, ефекту накопичення вуглецю в ґрунті тощо. Ці теми є важливими для післявоєнної відбудови України, особливо для рекультивації ґрунтів.

13.12.2023

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.