Кафедра екології та природозахисних технологій СумДУ на постійній основі залучає професіоналів-практиків підприємств та організацій міста Суми та області до навчального процесу. Так, 13 грудня за запрошенням старшого викладача кафедри, к.т.н., доцента Ірини АБЛЄЄВОЇ відбулася гостьова лекція від спеціалістів Департаменту захисту довкілля та енергетики Сумської ОДА.

Начальник відділу нормування атмосферного повітря, водних ресурсів, поводження з відходами та управління якістю атмосферного повітря Юлія ЛОБОДА та головний спеціаліст відділу нормування атмосферного повітря, водних ресурсів, поводження з відходами та управління якістю атмосферного повітря Олеся РАДЧЕНКО  провели лекцію з теми «Моніторинг стану атмосферного повітря. Нормування у сфері поводження з відходами» в межах дисципліни «Основи токсикології та нормування антропогенного навантаження на навколишнє середовище» бакалаврам, які навчаються за освітньою програмою «Екологія та охорона навколишнього середовища» та «Технології захисту навколишнього середовища». Лекція проводилася в режимі он-лайн за допомогою програми Google Meet. 

У своїй доповіді Юлія Вікторівна розказала про сучасний стан моніторингу за атмосферним повітрям в місті Суми та Сумській області, а Олеся Володимирівна - про стан проблеми поводження з відходами,  детально зупинившись на Регіональному плані управління відходами у області до 2030 року – документі, який визначає головні напрями створення ефективної, дієвої та рентабельної системи управління відходами у відповідності до ієрархії пріоритетів поводження з відходами, максимального зменшення їх захоронення на полігонах та збільшення обсягів перероблення при економічно доступному варіанті.

Олеся РАДЧЕНКО наголосила, що затвердження Регіонального плану управління відходами у Сумській області до 2030 року обумовлено необхідністю створення та забезпечення ефективного функціонування системи управління відходами в Сумській області на інноваційних засадах, а також впровадження на регіональному рівні стратегічного планування, що передбачатиме виконання ряду заходів, спрямованих на реформування та удосконалення системи управління відходами. Розказала, що у рамках розроблення РПУВ обрано поділ Сумської області на три зони оптимального охоплення щодо управління побутовими відходами: Сумський, Конотопсько -Роменський Шосткинський кластери. Для кожної зони заплановані конкретні дієві заходи, спрямовані на ефективне сортування та перероблення сміття.

Студенти почерпнули цікаву та корисну практико-орієнтовану інформацію щодо нормування та поводження з відходами та моніторингу атмосферного повітря.

Щиро вдячні нашим колегам за долучення до проведення лекційних занять для здобувачів вищої освіти!

13.12.2022

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.