Старший викладач кафедри, к.т.н., доц. Ірина Аблєєва одержала індивідуальний грант за програмою нерезидентних стипендій для українських науковців від Universities for Ukraine (U4U). Метою цієї програми є поєднання українських дослідників та науковців (кваліфікованих заявників) з вакантними спонсорами (коледжами, університетами чи науково-дослідними інститутами), які надають дистанційну фінансову підтримку науково-дослідній діяльності кожному обраному учаснику у вигляді безумовних грантів.

Ірина Аблєєва планує провести заплановане дослідження з напряму, за яким співпрацює із шведськими колегами з Університету Лінчепінгу. Проєкт має на меті дослідити вплив дигестату на акумуляцію вуглецю у ґрунті. При цьому планується врахувати ефект умов анаеробного зброджування під час виробництва біогазу та вплив технологій попередньої обробки, що застосовуються до субстрату, на дигестат, який вноситься в ґрунт, і його вплив на накопичення вуглецю. За результатами дослідження запланована публікація статті у виданні, що індексується БД Scopus та/або Web of Science Core Collection.

Крім того, цей напрям досліджень відповідає програмним результатам навчання та змісту освітніх компонентів «Основи токсикології та нормування антропогенного навантаження на навколишнє середовище» та «Екологія міських систем», що викладаються Іриною Аблєєвою для здобувачів ОПП «Екологія та охорона навколишнього середовища» та «Технології захисту навколишнього середовища» освітнього рівня бакалавр.

05.12.2022

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.