Роман ВАСЬКІН, доцент кафедри екології та природоохоронних технологій взяв участь у проекті академічної мобільності Еразмус+ КА1 № 2021-1-PL01-KA131-HED-000003560 на кафедрі інженерії довкілля та геодезії Природничого університету у Люблін (Польща). Програма тривала з 3 по 7 жовтня 2022 року.

На лекціях  «Найкращі практики ЄС щодо циркулярного управління відходами» та «Виробництво біогазу: виклики та перспективи» 

Роман Васькін біля головного корпусу (ліворуч) та Еразмус Офіса університету (праворуч)

Метою поїздки було:

  • викладання за програмою академічної мобільності Erasmus+;
  • посилення співпраці між університетами;
  • посилення стажування студентів, аспірантів і співробітників;
  • обмін досвідом та науковими відкриттями в галузі виробництва біогазу та екологічної інженерії;
  • спільні наукові дослідження в галузі відновлюваних джерел енергії та виробництва біогазу;
  • спільні наукові публікації в рецензованих джерелах;
  • підвищення мовної кваліфікації викладача;
  • ознайомлення з матеріально технічною базою Університету природничих наук в галузі відновлюваних джерел енергії, які використовуються в навчальному процесі студентів;
  • знайомство з польською культурою та народом.

В рамках візиту були проведені лекції англійською мовою для студентів бакалаврату та магістратури спеціальності «Екоенергетика» та «Інженерія довкілля» за такими темами:

  • Найкращі практики ЄС щодо циркулярного управління відходами (2 години)
  • Виробництво біогазу: виклики та перспективи (2 години)
  • Виробництво біогазу: Технології та експлуатація (2 години)
  • Виробництво біогазу: основне та допоміжне обладнання (2 години)
  • Виробництво біогазу: Субстрати (2 години)

У рамках лекцій було представлено європейські тенденції та виклики для України у сфері циркулярного управління відходами, виробництва біоенергії, зокрема біогазу та біометану, та використання відновлюваних джерел енергії. Було досягнуто неофіційної домовленості щодо вхідної та виїзної мобільності, інтернаціоналізації навчальних та навчальних програм в обох навчальних закладах, Сумському державному університеті та Університеті природничих наук. Польські колеги організували екскурсію науковими лабораторіями університету. Професор Аліна Юшко розповіла про напрямки роботи кафедри та основні напрямки досліджень та останні розробки кафедри. Найбільший інтерес викликає лабораторія аналізу твердого та рідкого біопалива. Ця лабораторія проводить дослідження в галузі виробництва біогазу, випробовує нові види сировини для виробництва біогазу, перевіряє склад і характеристики твердого та рідкого біопалива.

На зустрічі із викладацьким та науковим складом кафедри Інженерії довкілля та геодезії (ліворуч) та із заступником декана факультету інженерії продукції проф. Анджеєм Мазуром (праворуч)

На підсумковому семінарі для професорсько-викладацького складу кафедри інженерної екології та геодезії Роман ВАСЬКІН представив актуальний науковий профіль Сумського державного університету та кафедри екології та природоохоронних технологій, основні напрямки досліджень та діяльності співробітників кафедри, результати наукового та навчального процесу. Разом із завідувачем кафедри проф. Кшиштофом Юзвяковським було обговорено та погоджено майбутні міжкафедральні дослідження в галузі екоенергетики та спільні академічні проекти.

На підсумковій зустрічі з завідувачем кафедри Інженерії довкілля та геодезії проф. Кшиштофом Юзвяковським  і координатором програми Еразмус+ від кафедри екології та природозахисних технологій Др. Іриною Васькіною

За словами Романа Васькіна: “Це мій перший досвід участі в програмі академічної мобільності KA1 від Erasmus+ і я дуже радий, що війна в Україні не завадила реалізації цього проекту. Erasmus+ – це програма, яка об’єднує студентів і викладачів з усіх куточків світу. Я дуже вражений і вдячний за гостинний прийом з боку викладачів, особливо викладачів кафедри Аліни Юшко та Патриції Похватки та інституційного координатора Erasmus+ Ізабели Вольської. Я отримав всю можливу підтримку до та під час візиту. В рамках програми були успішно проведено лекційні та семінарські заняття для студентів кафедри геодезії та інженерної екології. Студенти були активними на занятті, легко спілкувалися англійською мовою та обговорювали питання, які їх цікавили. Ми співпрацюємо з кафедрою вже понад 3 роки (з 2019 року) у форматі проектів Erasmus, наукових досліджень, спільних публікацій та проектів (Міжнародний інноваційно-прикладний центр «Водна артерія»). Я спілкувався з педагогічним колективом онлайн, але мені було дуже приємно зустрітися по-справжньому! Ця програма академічної мобільності допомогла нам поглибити співпрацю у сфері освіти та науки та визначити шляхи її розвитку.

Завдяки проекту я отримав безцінний досвід навчання іноземних студентів та можливість поширювати результати власних досліджень та досліджень своїх колег у сфері виробництва біогазу та відновлюваних джерел енергії. Цей проект також подарував мені можливість зустрітися зі своєю родиною, яка змушена була покинути Україну через російське вторгнення.

Участь у цій програмі варта всіх витрачених для неї зусиль! Сподіваюся, наступного разу наша кафедра зможе прийняти польських колег у себе!».

20.10.2022

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.