Підходить до завершення 6-місячне наукове стажування старшого викладача кафедри, канд. техн. наук, доцента Ірини Аблєєвої, яке вона проходить за запрошенням колеги Алекса Енріха Праста із Університету Лінчепінга, Швеція. Стажування відбувається на базі кафедри тематичних досліджень – екологічних змін цього університету. Метою програми академічної мобільності є підвищення рівня практичної підготовки у проведенні на базі лабораторії хімічного аналізу експериментальних досліджень по визначенню вмісту вуглецю в дигестаті та акумуляції вуглецю в ґрунті при використанні дигестату як добрива.

Протягом академічної мобільності Ірина Аблєєва брала участь у проведенні досліджень у рамках виконання експерименту щодо впливу різних факторів на якість дигестату та біометановий потенціал на базі 32 біогазових заводів Швеції та Данії.  Відповідала за проведення аналізів на розчинний органічний вуглець (DOC), амонійний азот (TAN) та загальний азот (TN), та підготовку проб для визначення вмісту органічних забруднювальних речовин у дигестаті. Після оброблення: нанопорошок заліза, Са(ОН)2 та віддувка амоніаку (ammonia striping).

Разом із шведськими колегами подала дві грантові заявки, одна з яких індивідуального характеру – Wenner-Gren Foundation's visiting researcher grant, а інша Academic cooperation in the Baltic Sea region – колабораційного характеру із залученням польських та грузинських колег на довгострокову перспективу.

Взяла участь у конференції дослідницької групи Biogas Solutions Research Center (9-10 червня 2022 року) з постерною доповіддю. На цій конференції презентовано результати роботи над мета-аналізом, що відображені у підготовленому рукописі статті. За результатами стажування опубліковано статтю у співавторстві із шведськими колегами у фаховому виданні СумДУ (Журналі інженерних наук). На основі даних, одержаних після проведеного мета-аналізу, готується до публікації стаття із шведськими колегами в журналі Nature group.

Сподіваємося на продовження та результативність співпраці із шведськими колегами.

06.10.2022

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.