Аспірантка 2 року навчання Скворцова Поліна розпочала своє стажування в Університеті Лінчепінгу (Швеція) в рамках програми Erasmus+. Академічна мобільність передбачає вивчення курсу «Сталий розвиток у глобальному контексті» та здобуття практичного досвіду в біогазовій лабораторії при проходженні курсу «Дослідницькі навички в науці про довкілля».

Поліна поділилася своїми враженнями: «Курс «Сталий розвиток у глобальному контексті» спрямований на дослідження причин і наслідків складних екологічних проблем, які постали перед нами зараз, а також пошуку способів вирішення цих проблем, що забезпечать нам і майбутнім поколінням безпечне та здорове існування. Концепція сталого розвитку набула популярності наприкінці 1980-х років і з тих пір сформувала глобальні ініціативи, які намагаються збалансувати економічні, соціальні та екологічні цілі. Сімнадцять цілей сталого розвитку були прийняті Організацією Об’єднаних Націй у 2015 році, і деякі з них тісно пов’язані з навколишнім середовищем і кліматом. Крім того, даний курс показує важливий взаємозв’язок між сталим розвитком і планетарними межами (характеристики, що визначають придатність Землі для проживання людей), деякі з яких вже перетнули червону лінію.

Що стосується роботи в біогазовій лабораторії Університету Лінчепінгу, то це унікальна можливість отримати практичний досвід і ознайомитися з усіма технологіями, які вивели Швецію на передові позиції у виробництві біогазу та застосуванні безвідходних процесів у промисловості, що передбачають використання відходів, як сировини для біогазової технології, а твердого осаду, який залишається по тому, як добрива.

Відома шведська концепція збалансованого ставлення до роботи та відпочинку перенеслась і на міжнародних студентів, яких тут налічується чимало. Навчання починається з певної адаптації та веселих комунікацій: студенти перевдягаються в однакові костюми, ранок зустрічають із зарядки під музику, спілкуються на пікніках, які організовують просто поруч із університетськими корпусами. А 7 вересня зазвичай проходить свято Kalas для всіх студентів, де спочатку відбувається великий багатолюдний ярмарок з представленням компаній та організацій, а потім фестивальний вечір, наповнений безліччю різних заходів і вистав на сцені».

17.09.2022

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.