К.т.н, доцент, старший викладач кафедри екології та природозахисних технологій СумДУ Ірина Аблєєва знаходиться у Швеції, в Університеті Лінчепінгу, де проходить наукове стажування з весни. 

"Це програма академічної мобільності у формі наукового стажування. Тема наукового стажування «Біодобрива з анаеробного дигестату: стійкий шлях збільшення глобального вмісту вуглецю у ґрунті». Передбачається часть у семінарах та проведенні наукових досліджень на базі лабораторії кафедри тематичних досліджень – екологічних змін Університету Лінчепінгу відповідно до діючого грантового проєкту STINT. Підготовка нових грантових заявок спільно із шведськими колегами, публікація статті.

Контакт налагодила ще у 2019 році, коли шукала приймаючу сторону за програмою Visby. Тоді написала листа 30 вченим з різних університетів Швеції, 3 з них погодилися співпрацювати за цією програмою, на жаль, я тоді не виграла грант. Проте професор з LiU Алекс Енріх Праст запропонував пройти наукове стажування у березні 2019 року і працювати за спільною тематикою. З тих пір ми продовжуємо нашу співпрацю, уже є підписаний Меморандум про взаємопорозуміння між LiU та СумДУ, та виграний грант STINT. Коли розпочалася війна, Алекс Праст запропонував допомогу, завдяки йому маю цю академмобільність зараз.

З власного досвіду можу сказати, що співпраця буде залежати від країни та менталітету населення, способу життя. Для налагодження співпраці необхідно показати свою компетентність, зацікавленість та ініціативність, брати участь в заходах, які організовує ЗВО-партнер, знаходити можливі гранти та писати і подавати спільні аплікаційні форми.

Я очікую публікацію статті у журналі видавництва Nature Science, це для мене і нашого ЗВО було б дуже вагомо. Крім того, сподіваюся на здобуття ще одного.

Швеція дуже цікава та своєрідна країна, тут все відрізняється від нашого звичного уставу. Шведи вміють балансувати роботу та відпочинок, я б сказала, гарний продуктивний відпочинок на першому місці. Напевно всі чули про фіку – це час для кави та відпочинку і спілкування впродовж робочого дня. До речі, в університеті кава для співробітників безкоштовна, як і свіжі фрукти.

Шведи дуже турбуються за свій вуглецевий слід та Цілі сталого розвитку, тому тут дуже розвинені відновлювальні джерела енергії, зокрема вітроенергетика, сонячні панелі та біоенергетика. Міський транспорт та деякі легкові автомобілі їздять на біогазу, крім того, є проєкт «Ride the future» - це мультибрендовий пілот, який складається з двох автономних автобусів, які курсують у районі Валла Лінчепінгу.

Що стосується університету, то я була на захисті дисертації доктора філософії – процедура відрізняється від нашої, на мою думку, набагато простіше. Сама дисертація містить невеликий опис за розділами та сукупність статей, зазвичай, 3-5. Опонент не готує відгук, а просто задає свої запитання після доповіді, сидячи біля здобувача. Після цього запитання задають члени (4-5) екзаменаційної комісії та всі присутні.

Ще цікавіше проходять захисти магістерських дисертацій, які оцінюються екзаменатором та рецензентом, без звичної для нас комісії. Проходить у форми бесіди, на якій висловлюються думки щодо зауважень та коментарі".

9.08.2022

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.