26 листопада старший викладач кафедри екології та природозахисних технологій, канд. техн. наук Ірина Аблєєва виступила з постерною доповіддю на конференції Біогазового дослідницького Центру (BRC). Це вже друга конференція, на якій Ірина Аблєєва презентує результати спільних досліджень зі шведськими колегами Алексом Енріхом Прастом та Карін Тондерскі з Університету Лінчепінгу (LiU), кафедра тематичних досліджень.

Співпраця, розпочата у березні 2019 року, пов’язана проведенням фундаментального мета-аналізу щодо оцінювання відносної важливості застосування дигестату для накопичення вуглецю в ґрунті. Зроблена доповідь стосувалася тематики «FO2 – Використання дигестату як біодобрива: шлях сталого розвитку у контексті збільшення глобального вмісту Карбону в ґрунті». Метою дослідження є оцінка накопичення загального органічного вуглецю в ґрунті після додавання дигестату, одержаного з широкого спектру органічних субстратів у біогазових реакторах. Це питання на сьогодні є досить актуальним з позицій екологічної безпеки ґрунтів, ефективного поводження з відходами та застосування біоенергетичних рішень задля протидії змінам клімату, тому відповідає одному з науково-дослідних завдань BRC.

У цілому на конференції обговорювалися досить цікаві та актуальні проблеми, зокрема «Метан як екологічна проблема, трансформація сталого розвитку та уроки для біогазового сектору», «Роль промисловості у реалізації потенціалу стійкості біогазових рішень» та інші.

https://ecolog.sumdu.edu.ua/uk/cadri/shtatni/ablieieva.html

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.