Науковці Сумського державного університету взяли участь у засіданні «круглого столу», присвяченого викоріненню дерев біля озера Чеха. Вони стурбовані високою інтенсивністю вирубки насаджень.

За словами доцента кафедри прикладної екології СумДУ Сергія Шевченка, інтенсивна вирубка верб біля озера Чеха – екологічне лихо. Ця ділянка – біоплато, яке підтримує чистоту води в озері. Замість того, щоб радитися з екологами, влада звертається до будівельників. «Я бачу проблему прийняття владних рішень, коли їх приймають чиновники, які не компетентні в цих питаннях. Набагато легше запобігти екологічній катастрофі, ніж боротися з її наслідками. Кілька років тому при міській раді було створено екологічну раду, але її ліквідували, оскільки її рекомендації йшли в розріз з адміністративними рішеннями», - наголосив науковець.

Із цим твердженням погодився і доцент кафедри прикладної екології СумДУ Дмитро Лазненко. Він констатував, що в місті є багато екологічних проблем, які можна вирішити порівняно невеликими зусиллями (змусити комунальні служби належним чином виконувати свої обов’язки). Інші – потребують значних фінансових ресурсів. Це стосується, наприклад, очисних споруд у місті.

Непропорційність зелених насаджень у місті, на думку науковців, ще одна нагальна проблема у місті, яка потребує негайного вирішення. Аби виправити ситуацію доцент кафедри економічної теорії СумДУ Надія Костюченко запропонувала внести зміни до генерального плану Сум.

Місцезнаходження:

ауд. 115, 1-й поверх, центральний корпус

Телефон: +380 (542) 33-12-05

E-mail: [email protected]

Кафедра екології та природозахисних технологій,

Сумський державний університет,

вул. Харківська, 116,

м. Суми, Україна, 40007.